Helt enligt Fröken Fris trasselteori!

– Tror du att man kan säga att Cirkeln är sluten när det gäller något i livet, undrade jag en kväll när Fröken Fri låg och läste på soffan.

Min kreativitet hade just den här kvällen slagit mig i bakhuvudet och detta hade resulterat i att jag nu stod och målade om vardagsrumsväggen. Jag hade dyrt och heligt lovat Fri att inte blanda in henne i mitt projekt, vilket var därför hon nu låg på soffan och läste en nyutkommen bok.

– Slutna cirklar finns inte, svarade Fri.

Hennes ton var bestämd och det lät som om hon funderat på frågan under en lång tid.

– Jag tror mer på Trasselteorin, fortsatte hon.

Det är det här som är så spännande med Fri. Man kan slänga ur sig vad som helst och hon bemöter det med största allvar och genast fiskar hon fram en egen åsikt om ämnet.

Jag berättade att jag varit hos en spåtant några dagar tidigare och hon hade sagt till mig attCirkeln är sluten. Det gjorde mig glad, ända tills jag reflekterade över vad som skulle kunna vara slutet i mitt liv.

Var det att jag skulle börja skriva, det som jag alltid har velat, eller var det att jag skulle bo kvar i den här staden i hela mitt liv?

Vad är det i mitt liv som man skulle kunna symbolisera som en sluten cirkel?

– Skulle vara ekorrhjulet, då, sa Fri lite spydigt. Du lever ju i ett ekorrhjul och du verkar ju inte komma ur det. Dessvärre är du ju inte ensam om det. Du borde skaffa dig ett roligt jobb så att du njuter undertiden som du tjänar ihop ditt levebröd.

Hon slickade förbigående på sitt pekfinger och vände blad i boken.

Fri kunde ibland vara så snusförnuftig att man blev förbannad.

– Vad menar du med trasselteorin?, frågade jag för att slippa gå in i en konfrontation.

Fri menade att livet är en linje.

Ibland är den rak och ibland blir den lite trasslig. Rak är den när allt flyter men, när det blir jobbigt i livet, då trasslar det liksom till sig. Om livet skulle bestå av cirklar så skulle det innebära att man inte utvecklades under just den tiden.

En cirkel innebär att man går runt, runt i exakt samma fotspår.

– Om vi nu säger att du har en sluten cirkel i ditt liv kring t ex jobbet, då skulle det ju innebära att du inte utveckaldes i jobbet mer. En sluten cirkel kan du aldrig ta dig ur , förklarade Fri. Trassel däremot, det utvecklar.

Jag förstod ingenting av vad Fri ville säga. Vaddå trassel?? Fri satte sig upp och plockade fram papper och penna och började rita.

– Jo! Tänk dig livet i en linje. När du föds så är den ganska rak, om du nu har fått en ok barndom, och sen när du är runt fem, så säger vi att dina föräldrar skiljer sig och du tycker det är jobbigt, då trasslar det till sig.

Fri ritade lite kringelikrokar utan att släppa pennan från pappret.

– Sen, när du har kommit över det där med mamma och pappa, så fortsätter linjen ganska rak ända tills det trasslar till sig igen. Det är väldigt jobbigt under trasselperioderna, eftersom det är så mycket liv. Livet blir kompakt på något sätt. Det drar ihop sig för hjälpa till att få det rakt. Framtiden och nuet samarbetar, liksom. Det är därför man får energi och styrka, man får uppbackning från alla håll, fortsatte Fri.

Plötsligt trillade poletten ner för mig och jag utbrast:

– Ah, det är därför man aldrig ska vara orolig för framtiden?! Den är med och hjälper till när man inte kan trassla sig ur!

– Japp! Där satt den, sa Fröken Fri nöjt och klappade mig på huvudet. Värre är det med Slutna Cirklar. Dem ska man akta sig för.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *