Projekt, Livet och andra skrämmande saker

En njutning som Fröken Fri och jag har gemensamt är böcker.

Vi kan stå bredvid varandra i timmar framför en bokhylla för att bara titta och klappa på böckerna. Ibland tar en av oss ut en bok ur hyllan och bläddrar lite för att sedan sätta in den igen.

Så gjorde vi idag. Hela kvällen har vi ägnat oss åt att stå i mitt vardagsrum för att titta på mina böcker.

– Jag tror att jag var bokhandlare i mitt förra liv, sa Fri medan hon tog ut en bok skriven av Unni Drougge och började bläddra i den.

När hon hade bläddrat färdigt bakifrån och fram la hon boken andaktsfullt mellan sina händer och kramade den lite. Inte hårt, knappt märkbart men ändå så att man såg att hon gav pocketen en känsla eller värme som hon bar inom sig.

Själv fiskade jag fram min gamla studentlitteratur som jag använde när jag läste projektledning.

– Vad är det där för bok?

Fri slet till sig boken med nyfiken blick.

– Ah, projektledning! Kul! sa hon och började intensivt ögna igenom innehållsförteckningen.

– Nja, kul och kul, svarade jag.Fattade inte mycket av den kursen. Det var med nöd och näppe att jag fick till ett godkänt på första tentan, ska jag säga. Om jag ska bli projektledare får jag tänka tvärtom mot vad jag annars gör.

Jag stod med surmulen min under tiden som Fri började läsa tyst för sig själv. Varför skulle hon fastna för en sådan tråkig bok när övriga bokhyllan var fylld med annan spännande litteratur från hela världen?

– Projektledning är inte alls något hokus pokus om du tror det, sa hon sedan myndigt. Det är precis som med livet, kärleken eller vad som helst egentligen.

Jag började skratta! Nog för att Fröken Fri brukade komma med smarta lösningar och udda förklaringar på saker och ting men den här gången skulle hon allt få förklara sig. Att livet och kärlek skulle kunna definieras som projekt var för mig otänkbart.

– Jag ska förklara men först måste vi gå igenom vad som är ett projekt och varför, insåg Fri och satte upp foten på pallen som stod mot väggen brevid metrarna av litteratur.

– Ett projekt kännetecknas av att det är en aktivitet som man ska genomföra för första gången. Att gå och handla mat t ex är därför inget projekt eftersom du gör det gång på gång genom livet. Det ska ha en tydlig början och ett tydligt slut. Projekt kan också delas upp i olika slags projekt, nämligen öppna projekt och slutna projekt. Ett öppet projekt är att man ska genomföra något och det ska leda till något men man inte vet vad.

– Öh, ursäkta mig men ska jag förstå det där som du säger?, frågade jag lite omtöcknad efter den intensiva hjärnmangling som jag just genomgått.

– Vänta, sa Fri, vänta, du kommer att förstå, alldeles snart.

Fri fortsatte:

Ett slutet projekt är när man vet exakt vad man ska göra, hur man ska göra och vad det ska leda fram till. Dessutom ska man innan varje projekt göra en undersökning om det man ska förändra eller genomdriva. Beroende på hur stort eller litet projektet är så måste man välja vilken slags undersökning man har bäst nytta av. För stora projekt har man förprojekt, alltså man gör undersökningen till ett litet projekt, och för små projekt har man en förstudie.

– Är du med så långt? Alltså: Stort projekt – förprojekt och litet projekt – förstudie.

– Ja, ja, jag är med men kanske inte helt, svarade jag och kände samtidigt att jag ljög lite för jag hade inte fattat ett dugg som Fri hade sagt.

– Bra!, sa Fri och fortsatte.

Projekt är uppbyggda i olika etapper och det innebär att du efter varje etapp kan hoppa av om du inte tror att det går att projektet inte går iland. Om du t ex har gjort en förstudie på ett projekt och studien visar att projektet inte kommer att bli lönsamt så är det ju ingen idé att dra igång, inte sant?

– Nåväl. Nu över till min jämförelse.

Fri kavlade upp ärmarna som om hon gjorde sig redo för en riktigt tung brottningsmatch. Själv tvivlade jag på att det skulle räcka för att min hjärna skulle få rätsida på det här.

– Livet, sa Fri, det är helt klart ett projekt! Du har aldrig gjort det förut även om du lever dag efter dag. Undra om man kan kalla livet för ett projekt om man lever likadant dag efter dag?, mumlade hon för sig själv. Den frågan har jag ännu inte något svar på men visst tål den att tänkas på?, sa Fri lite fundersamt.

Nåväl, beroende på hur du lever ditt liv så är livet ett öppet eller ett slutet projekt. Det vill säga om du vet vad du ska bli när du blir stor och du vet hur du blir det, så är ju det ett slutet projekt. Du gör en förundersökning på t ex utbildning sen är det ju bara att köra igång.

Om du däremot inte vet vad du ska bli eller ännu mindre vet hur man blir det som du inte vet att du ska bli, ja, då är det ett öppet projekt.

– Det är som du, sa Fri och petade mig i sidan, du vet ju inte vad du ska bli och inte heller hur du ska bli det.

Fri hade rätt. Jag vet inte vad jag ska bli och inte heller hur jag tar mig vidare.

– Men kärleken då? Hur fasen får du in kärlek i detta?, undrade jag och petade bort en irriterande ögonfrans från mitt vänstra öga.

– Jo, lyssna noga nu, sa Fri och drog listigt på munnen. Kärleken är ett underprojekt till livet, så klart, och beroende på vilken avsikt eller mål du har så är ju projektet antingen stort eller litet. Tar du hem en kille från krogen så är det kanske en liten, mini förstudie som du först gör eftersom målet med projektet inte direkt är äktenskap. Första natten är etapp 1, dvs att du efter det kan dra dig ur utan några problem. Skulle det ändå börja likna kärlek efter den natten, så går du ju in i ett förprojekt för att se om han är mannen i ditt liv. Nu är målet ett helt annat och plötsligt förlovar ni er och resultatet av för projektet blir kanske äktenskap och då, ja, då påbörjas projektet.

– Jaha, så du menar att äktenskap är som ett projekt?, frågade jag förvånat eftersom det var första gången jag hade hört Fröken Fri pratat så krasst om något så känsligt.

-Ja, svarade Fri. Jag tror att äktenskap är ett projekt och även kärleken.

Det finns dock en väsentlig skillnad mellan näringslivet och riktiga livet… Det är insatsen.

Näringslivet använder pengar som resurs. Vi människor har vårt hjärta.

Ett lönsamt projekt får resurserna att växa – ett icke lönsamt driver det till konkurs.