Shopping och bad i Östergötlands Sjöstad

Vid Vätterns nordöstliga kant öppnar sig en idyll med ett drag av medelhav och typisk svensk småstad. Det butikskedjetäta Motala kompletteras av den fem kilometer långa sandstranden i Varamon.

Det är stekande hett och knappt uthärdligt vid centrumbesöket i småstaden Motala som ligger beläget vid Vätterns kant. En svalkande bris från sjön tas tacksamt emot så att promenaden uppför det sluttande k-märkta torget blir

Emma Egir är ganska ny ägare av Skafferiet.

något lättare. Butikerna är inte många men de flesta vanliga butikskedjor har valt att etablera sig här. Inget fattas dig vid en shoppingrunda även om urvalet inte är det största.

Bra placerad butik
Strategiskt placerad mittemot Systembolaget ligger Skafferiet. En söt liten delikatessbutik som inte bara säljer ostar, juicer och de vanliga tillbehören utan också porslin och husgeråd av designmärke.

Skafferiet har något av ett samarbete med Systembolaget som innebär att de båda verksamheterna skickar med kunden rekommendationer gällande passande vin och ostar. Både praktiskt och riskfritt då man vill prova något nytt i smak och doft.

Drama vid Slussarna
Den som vill se något åt det mer unika hållet kan ta några raska steg nerför torget till Slussarna, som även kallas Skilsmässodiket i folkmun. Här har många Motalabor beskådat par som varit nära både skilsmässa och slagsmål. Det sägs att slussning av båt inte är det lättaste, att det krävs gott samarbete och uteblivet temperament. Hur sant det är lämnar undertecknad därhän.

En måltid i hamnen ger dig utsikt över Vättern och Motalabron.

Är man istället mer intresserad av mat eller något gott att dricka finns möjligheten straxt intill.  Där bjuder gästhamnen med uteservering på vacker vy mot Motalabron och Vätterns början efter Motala kanal. Som extra krydda finns också Sveriges största Motormuseum där man kan se gamla fordon från förr.

 

Nordens längsta insjöstrand
På andra sidan stan ligger det omtalade Varamobaden som med sin fem kilometer långa sandstrand blir nordens längsta insjöstrand. Känslan av Medelhavet blir påtaglig och Motalaborna njuter i fulla drag av sin pärla. Förmodligen hurrar både krogägarna och glassförsäljarna för det fina vädret och dukar upp menyer av de läckraste sort. Restauranger inredda med både palmer och glasbord gör känslan ännu mer utländsk och dovt färgade parasoller står rakt i den stilla brisen.

Varamons fem kilometer långa sandstrand.

Vill man se stranden utifrån finns möjligheten att hyra trampbåt eller, om man är mer äventyrlig, delta i SUP-Yoga vilket innebär att man utför yoga på en typ av surfbräda. Annars är den långgrunda stranden ypperlig för både stor och liten. Har man tur kan man hitta kräftklor i sanden från Vätternkräftor. De är vackert blå/rosa i tonen men rekommenderas inte att spara. Av egen erfarenhet av undertecknad luktar de illa efter en natts förvaring.

För fler bilder: Instagram Lottaelia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *